İnsan gücünü azaltarak işlerin makineler tarafından yapılmasını sağlamak için üretilmiş imalat sistemlerine otomasyon adı verilir.
Otomasyon sisteminde toplam işin paylaşım yüzdesi, o sistemin düzeyini gösterir. Sanayi devrimi ile birlikte üretimin artması, pazar koşullarını da değiştirdi. Zaman geçtikçe insan gücüyle üretimi arttırmak maliyetli olduğu için bu sistemlere ihtiyaç duyulmuştur.
Günümüzde bu sistemlerin artmasıyla iş gücü en aza indirilmiş ve otomatik yapılan imalatlar bir hayli çoğalmıştır. İnsan gücünün yoğun olduğu otomasyon sistemleri yarı otomasyon, makine gücünün yoğun olduğu sistemlere ise tam otomasyon olarak adlandırılmaktadır.
Otomasyon Sistemleri ile Hızlı ve Ekonomik Üretim Hedefleniyor!
Üreticiler; bu sistemler ile hızlı ve ekonomik üretim yapmayı hedeflerken piyasa rekabetinde güçlü olabilmeyi ve kaliteli hizmet sunmayı istemektedir. Örneğin; bir fabrikada kullanılan otomasyon sistemleri ile bilgisayar ekranından üretilen malzemelerin işleyişini, sistemde arıza varsa arıza yerini, üretilen ürün miktarını, malzemenin kullanımını görebilirsiniz. Bu işler için birden fazla insan gücü gerekirken otomasyon sistemi ile 1 ya da 2 kişinin sistemi incelemek için başında durması yeterli olmaktadır.