Rüzgar türbini bir diğer ismi ile rüzgar gülü; yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğru oluşan hava akımının yani rüzgarın kinetik enerjisini önce mekanik enerjiye ardından elektrik enerjisini çeviren sistemlere rüzgar türbini denir.
Ticari olarak işletilen rüzgar santrallerindeki rüzgar türbinleri genellikle 5-6 metre/saniye (18-21,6 km/saat) hızda devreye girip, yine genel olarak 25-30 metre/saniye (90 – 108 km/saat) rüzgar hızında kendini korumaya alır. Daha küçük rüzgar türbinleri 2 metre/saniye veya 7,2 km/saat rüzgar hızında da devreye girebilmektedir.
Türkiye’de işletmede bulunan rüzgar santrallerinde kullanılan rüzgar türbinleri Almanya, Danimarka, Amerika Birleşik Devletleri, İspanya, Çin, Fransa, Hindistan ve Türkiye gibi farklı menşeilere sahip olup, bu ülkelerde geliştirilmiş Nordex, Vestas, Enercon, GE, Siemens, Gamesa, Sinovel, Suzlon, Acciona, Alstom, Senvion, Unison, Northel, Ayetek, Shriram, Milres, Leitwind ve Vira gibi markalardır.
Milres rüzgar türbini, Milres projesi (Milli Rüzgar Enerji Sistemleri Geliştirilmesi) dahilinde TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve bir süre sonra 500 kW gücündeki ilk tribünü İstanbul’da Terkos Barajı kıyısında kurulup İSKİ tarafından işletilecek rüzgar türbinidir.